Слушайте сърцето си и променете подхода си към другите
Учителят казва

Произнесено от Върховният Учител Чинг Хай, Видеоконференция с посветени
от Среднозападни Центрове, САЩ, 1 септември 2002
(оригиналът на английски) Видеокасета 753

Въпрос: Заедно с колегите ми работим напоследък върху проекта на един клиент, който е много взискателен, дори безпричинно, ние работим дълги часове, а той понякога ни упреква за неща, които дори не са наша грешка.

Отначало се ядосвахме, говорехме лоши неща за него и се спречквахме, но това създаваше много натегната атмосфера. Затова се опитахме да разговаряме и да разберем защо има такива изисквания, а също и се опитахме да му помогнем да разбере нашата гледна точка.

Но дълбоко в сърцето си все още имам недобри чувства към тази работа и към този човек. Искам да разбера, дали може посредством нашата духовна практика да се отнасяме към другите с любов, дори и когато те са се отнесли зле с нас.

Учителят: Разбирам. Всъщност умът ви e този, който реагира на определени обстоятелства. Не е сърцето, това не значи, че не обичате този човек. Сърцето е различно от ума. И понеже сте свикнали да използвате ума твърде много, използвате го и в отношенията си с хората. Умът ви казва: "Око за око, зъб за зъб", но сърцето ви говори друго. Вие наистина имате любов, но слушате ума. Следващият път се постарайте да слушате сърцето си.

Човекът срещу вас също има своите проблеми, които вие не знаете. Може съпругата му да се развежда с него или да има отношения с някой друг, и тогава този човек идва и си го изкарва на вас. Вие работите като луд, а той идва без да знае за вашия труд, за вашата съсредоточеност и усилия, и си излива всичко, защото и той е бил потъпкан. Той е депресиран, а може би също има натиск от някой по-висшестоящ, или от жена си или децата. Светът винаги ни изпълва с напрежение и ние го пренасяме един върху друг, и в това е проблемът.

Може по време на медитация да се опитате да му пратите любов. Кажете му: "Желая ти всичко хубаво и да станеш в скоро време по-просветлен, за да не се налага да изтърпяваш всичкото това объркване и гняв." После медитирайте и се опитайте да разберете, че той(тя) също има проблеми.

Моите съседи също ми създават непрекъснато проблеми. Всъщност, ако живея сама, нямам никакви проблеми със съседите и с никого. Но понякога се нуждая от помощта на посветени, за да се свърши някоя работа, защото не мога да върша всичко сама. Ако не работя за вас, приятели, или за целия свят, няма да имам нужда от никого. Но понеже работя, понякога ми се налага да ползвам физическа помощ от някого. И тогава, заради тяхната карма, която си взаимодейства с кармата на съседа, възникват конфликти, направо за дреболии.

Но аз винаги се старая да разбера гледната точка на човека отсреща и че вината не е негова. Вината е в помощниците ми, в работниците или хората, дошли да помогнат. Понякога те привличат такава карма към себе си и тъй като това е моята къща, моят дом, аз съм в центъра на всичко. Затова никога не упреквам другия човек. Виждам корена на проблема и дори казвам на помощниците си: "Виж, това си е от теб. Твоята войнствена енергия привлича неговата войнствена енергия или такава реакция. Не му се ядосвай нито външно, нито вътрешно, защото така си навличаш още повече карма. А после като в омагьосан кръг ще привличаш още от тази войнствена енергия и това няма край."

Нещата не са само на физическо ниво. Не са и на умствено. Не са само словесните пререкания. Има много по-дълбоки кармични причини, заложени някъде, които ние не можем да видим. И, разбира се, чисто физически погледнато или логически казано, самият шеф или който и да е, е също човек. Има си своите проблеми, понякога е в лошо настроение и си го излива върху тези, които са най-близо.

Простете му и по-добре недейте да спорите. Замълчете си; молете се и повтаряйте Святите Имена. Понякога другият просто си изпуска напрежението и после съжалява. Защото ако вие не отговаряте и не реагирате, той може би ще се почувства зле и после ще се извини.

Опитайте се да промените своя поглед към нещата. Иначе със сигурност ще се увеличи напрежението в работата ви. Опитайте се да промените начина си на мислене, вместо да променяте работата или човека. Опитайте. Защото никога не знаете: понякога имаме добра карма с някого, понякога не е добра. Просто трябва да опитваме, докато нещата се получат.