Позитивни промени на планетата

САЩ

Бъдеще с химически продукти
на растителна основа

От посветения брат Wenqing Li, Илинойс, САЩ (Оригиналът на английски)

Днес повечето от химическите продукти са направени от петрол, газ и въглища. Но все пак, DuPont, една от най-големите химически компании в САЩ, е работила упорито, за да създаде просукти на растителна основа. DuPont и нейният партньор Tate & Lyle съвместно са разработили патентован процес на ферментация, който произвежда 1,3-пропандиол (Bio-PDO™) използвайки житни култури, вместо петролни суровини. Те създадоха своите първи търговски стоки на Bio-PDO™ през ноември 2006...

 

Просецът на производство на полимери фибри от зърно.

Според президента на съвместния проект на DuPont Tate & Lyle, Стивън Мейршак, "Bio-PDO™ е приложима съставка за много продукти, включително особени полимери, като Sorona®, както и е подходяща за козметични продукти, течни препарати за индустриална употреба като антифриз." Био-продукцията на Bio-PDO™ изразходва 40 процента по-малко енергия и съкращава парниковите газове с 20 процента, в сравнение с пропандиола, създаден на основата на петрола. Продукция от 100 милиона паунда (1 паунд=0,453 кг) от Bio-PDO™ ще спести енергия еквивалентна на 10 милиона галона (1 галон=3,78л) бензин годишно, или достатъчно да зареди 22 хиляди автомобила с гориво годишно.

Продукти, направени от Bio-PDO™.

Според статия на Ню Йорк Таймс, DuPont също така работи съвместно с Департамента за Енергията на САЩ, за превърщане на зърнени култури в гориво за транспортните средства и е близо до разработването на растителни бои за коса и лак за нокти, които не увреждат кожата.

Понастоящем, DuPont вече получава 17 процента от доходите си от неизчерпаеми ресурси и неговият изпълнителен директор очаква доходите да нарастнат до почти 8 милиарда щатски долара до 2015 г. Общо DuPont е разпределил около 10 процента от бюджета си от 1,4 милиарда долара за изследвания за извличане на съставките на въглехидратите - нещата, които растат и могат да бъдат възстановявани до безкрайност, вместо използването на материали, които са изкопани от мини или са лесно изчерпаеми ресурси. (*)

* Обновените номера са осигурени от DuPont през март 2007.


За повече информация, моля вижте:
http://www.postcarbon.org/node/2424
http://www.azom.com/details.asp?newsID=7232