Mojstrica pripoveduje zgodbe

Bolje se je zavedati problema,
kot pa misliti da ga sploh ni

 
Govori Najvišja Mojstrica Ching Hai,
3 dnevni umik v osamo,
Pariz, Francija, 23. avgust,2007
(v originalu v angleščini)
 

To je zgodba o Arabcih. Med njimi je bil mož, ki se je imenoval Mohamed, sin Ize. Bil je zelo dober prijatelj verskega voditelja, tistega časa. Bil je visok, vedno dobrega zdravja in spoštljivega obnašanja. Imel je sposobnost hitrega razmišljanja ter govora. Bil je govorec. Lahko bi rekli, da je bil nad vsemi v tistem času.

Nekega dne je jahal konja. Konj je bil naložen z raznoraznimi prelepimi oblekami, tepihi in zlatom:"klink, klink". Spremljalo ga je več osebnih služabnikov. Vsi so ga častili ter poveličevali in vse je izgledalo kot velika povorka. Zato so se ljudje spraševali, "Kdo je ta mož, tako premočno natovorjen, tako dobro nameščen, tako bogat, tako dostojanstven?" Nato je, kar na enkrat, starka, ki se je ukvarjala s svojim hobijem, rekla:"Oh ne, to je reven mož; on ni bogat." Kajti Alah mu je zatajil svojo naklonjenost, zato je tako nečimrn."

Ko je to slišal, je Mohamed sin Ize takoj razjahal svojega veličastnega konja in takoj priznal, da je bil to njegov pogoj. In od tega trenutka dalje je zavrgel vse svoje želje po zunanjem razkazovanju, bogastvu in je pričel živeti skromno ter svoje življenje posvetil Bogu. On je bil srečen, prijateljčki, da? Bil je srečen, ker se je zavedal tega, da ima problem. Tisti, ki se zaveda svojega problema, ga lahko pozdravi. Tisti, ki se ne zaveda svojih problemov in misli, da jih nima, umre z njimi.