Учителят разказва истории

 

Бонбончето

и

Бог

 

 

Произнесено от Върховният Учител Чинг Хай, Сан Хосе, Калифорния, САЩ,
16 юли, 1994(Оригиналът на английски) Видеокасета 438

 

Има една индийска история за едно бонбонче, което отишло да види Бог в Небесата и се оплакало: "Мили Боже, аз съм толкова сладко. Толкова съм добро! Спазвам Петте Предписания. Медитирам непрекъснато." Сладкото бонбонче, както знаете, все седи на масата и не прави нищо. То казва, че никога не е навредило на никого. "Но всеки, дори мравките, мухите - всеки, който се приближи, иска да ме изяде. Защо? Какво съм сторило? Не съществува ли вече законът на кармата?" Защото Бог казва, че ако извършиш нещо лошо, ако нараниш някого, ако си раздразнителен, тогава хората ще ти отвърнат със същото. Но ако си сладък с хората, ако си мил и ако не вредиш на хората, тогава и те никога няма да ти навредят, нали?

И така, бонбончето казало, "Защо мен? Аз съм бонбонче. (Смях) Толкова съм сладко, а хората все ме ядат и ме нараняват, защо?" А Бог казал: "По-добре отстъпи малко назад, преди да ти отговоря." А бонбончето казало: "Защо, не ме ли харесваш?" Тогава Бог извикал: "Просто го направи! Стой надалеч, моля те!" Той(Тя) почти изгубил/а търпение. О, Бог наистина викнал много силно. И бонбончето се разтреперило, мислейки, че Бог му се е разсърдил и не го харесва. То казало, "Б-б-боже м-м-мой, какво направих?" Бог му отговорил: "Нищо не си направило, но ако стоиш твърде близо, и на Мен ще ми се прииска да те изям!" (Смях и аплодисменти)

Всичко на този свят си има своя собствена природа. Някои са чаровни, други са съблазнителни, както бонбоните, шоколадът, тортите, а трети изгарят като огън, когато ги доближите. Както Учителя: вие никога не можете да разберете Него или Нея. Тя се променя всяка минута. Тя върши много неща, но никога не я виждаме да прави нещо. Всичко е толкова неразбираемо. Това е Учителят. Така нареченият Учител е такъв. Така че не трябва да обвиняваме Учителя, че прави това и онова или ни се кара, а просто трябва да внимаваме. Ако сме наоколо, да поддържаме ума си чист. Но понякога вие не можете да се справите с ума си. Преди да го спрете, той вече мисли за нещо. И е твърде късно. Учителят вече го е уловил, защото то вече е там. А това е много зле. Или сте направили нещо вчера и случайно Я виждате днес, вие може да сте забравили за това, но Учителят не е. Ето така стоят нещата.