Медиен репортаж

Тибетски доброволци за животните /ТДЖ/
Декември 30, 2006
/Оригиналът на английски/

 

ТДЖ донася вегетарианство на
Родното място на Будизма

♥♥♥♥♥

 

От Каролайн Мартин

Това е станало ежегоден горски Дхарма празник: Будисти от всички секти и страни отново се срещнаха на Махабодхи Махавихара в Бодая, мястото, на което Буда е получил просветление, за Кагию Монлам Чемпо. Под председателството на Негово Светлейшество 17-ия Кармапа Огиен Тринли Дордже, Монлам е 8-дневен фестивал на будистки практикуващи и учения всред спокойствието на разлистените дървета Бодхи и извисяващите се спирали на храмовете. Поклонници медитират, извършват кора и се покланят пред истинските напеви на монаси, събрани при светинята Ваджрасана.

Фото-изложбата на Тибетски доброволци за животните е грозен,"но важен" повик за събуждане близо до входа на това място на умиротворение. Монаси с роби във всички цветове от всички будистки нации, тибетци в традиционни облекла, западни духовно-практикуващи и местни индийски туристи се трупаха около снимките. Ръце покриват устни в изненада, пръсти сочат с изумление и усти, останали отворени - всички са втренчили невярващи погледи в снимките, показващи истината за месоядството и страданията на животните, причинявани в кланниците на Индия.

Тибетски доброволци за животните /ТДЖ/
Декември 30, 2006
/Оригиналът на английски/

Доброволецът от ТДЖ Джигме обясняваше снимковия материал на група новодошли тибетци, които цъкаха с езици и клатеха главите си в ужас, когато научха реалността, скрита зад техните диети. Посетители се тълпяха около масата, търсейки брошури за четене от списанието на ТДЖ Семчен, за важността от следване на Будистките учения с неупотребата на месо.

В края на първия си ден в Бодая, ТДЖ разпространиха 300 аудио и видео дискове с речта на 93-годишния Киабдже Чатрел Ринпоче за вегетарианството както и документални графики Любов и Милост, които илюстрират заколване на животни в Индия, продадоха 200 списания и събраха повече от Rs 4,000 от дарения. Доброволци бяха интервюирани и фотографирани от местни новинарски медии, включително вестник Аайдж от Патна и Телевизионни новини Сахара Самая.

Преминаването към безмесна храна промени много животи, включително тези на ТДЖ пътуващи доброволци. 17-годишната Сонам Палиянг е избрала да прекара двата месеца училищна ваканция на път с ТДЖ. "По рождение съм състрадателна и винаги съм проявявала голяма грижа към животни. След като видях Любов и Милост, не можех повече да се храня с месо. Сега съм вегетарианка от повече от три години" - възкликна тя. Чрез работата й като доброволец, Сонам е научила повече за разпространяване на вегетарианството в нейното училище в родния Химачал Прадеш, където тя е активен член на ТДЖ.

Лобсанг Чодон също използва ваканцията си като доброволец в Бодая с ТДЖ. Тя е влязла в опозиция с членовете на семейството си, които настояват да яде месо по здравословни причини. "Но аз отказах. В този живот ние имаме добри възможности да следваме Будизма, така че трябва да го използваме да работим за другите."

Будисти от всички байони на Хималаите приветстваха посланието на ТДЖ за спиране на клането на животни. Суренда е дошъл от Непал, където жертването на животни е част от ежедневието. Но след като гледа филма на ТДЖ, Суренда взе твърдо решение. Сядайки да обядва, той каза: "Това е първият ми път, в който поръчвам вегетарианско меню. Преди винаги исках пилешко или телешко." Няколко дни по-късно, след първата в живота му седмица без месо, 29-годишният убедено каза: "Дори не мога да мисля за месо повече. Сега чувствам тялото си много по-леко и ума си много по-чист".

Никеш, стеснителен 28-годишен индиец от Бодая, се съгласи. "Аз трябваше да спра да се храня с невегетарианска храна", каза той, разпространявайки списанието на Семчен. "Ако приемам невегетарианска храна умът ми полудява. Като вегетарианец имам повече душевен мир. Ако се спре убиването, ще бъде добре за животните. Ако приемате месо не може да имате умиротворен живот! Не може да изпитвате добри чувства в сърцето си". Заради неговия пример, в семейството на Никеш всички сега са вегетарианци. "Някои приятели употребяват невегетарианска храна, но аз им предложих да спрат това. Този път можем да променим обществото и света".

Лохитакша и Занг Зан са будисти от Пекин в Китай, където се консумира всякакъв вид месо, дори кучета, маймуни и насекоми. Но Локитакша е предан вегетарианец от дванадесет години. "Много е трудно в Китай; трябва да се подкрепяме един друг. Така че Занг Зан отвори вегетариански ресторант в Пекин!" Занг Цан добавя: "Будистката ми практика ме вдъхнови да отворя ресторант и аз не ям месо от 4 години. В Пекин и Шанхай вегетарианството печели популярност".

Дийн, 45-годишен американски будист, се спря, за да подкрепи ТДЖ. "Моят учител, Геше Зопа казва, че най-бързият начин да позволим на позитивната карма да узрее в този живот е освобождаването на животните. Всичко - от преминаване към вегетарианство до освобождаване на затворени птици и риба - ще акумулира огромни заслуги, много повече, отколкото всяко друго действие".

След пет забележителни дни на разпространение на освободен от жестокост живот сред будисти от всички нации, дойде моментът доброволците от ТДЖ да си тръгват. Следваща спирка: Карнатака и учението на Негово Светлейшество Далай Лама в Хунсур. "Много тибетци говорят за Будизъм," каза основателят на ТДЖ Рапсел Цариуа - "но повече се говори, отколкото практикува. За да се практикуват наистина Будистките учения, трябва да спрем убийството." Все повече и повече тибетци, хранещи се традиционно с месо, са съгласни с това.

(Каролайн Мартин е писател и фотограф, установила се в Катманду, Непал. За контакти с нея на
 www.sirensongs.blogspot.com )

Източник:
http://www.phayul.com/news/article.aspx?article=
TVA+Brings+Vegetarianism+to+Buddhism’s+Birthplace&id=15194