Полезни съвети

Да започнем от Теб и Мен
– да вземем мерки да защитим нашата планета

Компилация от Новините на Суприйм Мастер Телевижън

Рециклиране

Този съвет може да помогне за предотвратяване на обезлесяването. Когато е възможно, трябва да се опитаме да използваме рециклирана хартия. В наши дни е лесно да се намерят рециклирани продукти. Много от магазините за офис стоки и бакалниците продават рециклирани стоки като хартия за принтиране, пликове, книжни салфетки и тоалетна хартия. Ти също можеш да запазиш хартията, която е напечатана (изписана) само от едната страна, да я захванеш здраво с кламер или щипка и да я използваш от другата страна. Така се прави домашно изработен тефтер за бързи бележки и чернови или скицник за малките ти деца. Децата могат да използват такъв скицник, научавайки за важността на рециклирането. Нека си припомним трите принципа: Намали потреблението, Използвай повторно, Рециклирай! (Епизод 174)

При простото рециклиране на една алуминиева кутия от напитка се спестява енергия, достатъчна за захранването на телевизор за три часа. Това е невероятно, затова нека си напомняме да намаляваме потреблението, да използваме повторно и да рециклираме. (Епизод 194)

Спестяване на енергия

Когато купуваме нова кола, да избираме енергоспестяващи коли и коли, които по-малко замърсяват природата с вредни газове.

Това е полезен съвет, който спестява време и намалява трафика. Ако координирате с приятели и съседи кратките пътувания за пазаруване по магазините, отивайки наведнъж до 3-4 магазина с едно излизане вместо с 3-4 излизания, не само ще спестите време, но и ще шофирате по-малко. (Епизод 128)

Общото ползване на автомобилите става популярно във Великобритания. Хората използват он-лайн служби като Liftshare.com и общински центрове, за да намерят спътник, който „споделя колата си”. Общото ползване на колите намалява разходите, намалява задръстванията и замърсяването и уляснява достъпа в зони с ограничен обществен траспорт. (Епизод 159)

Хладилникът е един от най-големите консуматори на електричество в средностатичстическото домакинство и е отговорен за 10-15 % използваната електроенергия всеки месец. Можем да спестим енергия, като поставяме термостата на по-малки стойности. Дори един градус води до голяма разлика. Пазете хладилника далеч от слънцето и настрани от отвори/тръби с топъл въздух и вода; също използвайте превключвателя “спестяване на енергия” близо до термостата и чистете спиралата на кондензатора. Тези съвети ще ни помогнат да спестим енергия, така че да щадим повече околната среда. (Епизод 172)

Заменете използването на електрически крушки с нажежаема жичка с енергоспестяващи флуоресцентни крушки с дълъг живот на работа. Според изследване на Енерджи Стар, ако всеки американски дом замени само една обикновена електрическа крушка с енергоспестяваща, ще се спести енергия за осветяването на повече от 2.5 милиона домове за една година и ще се спестят вредни газове в атмосферата, еквивалентни на емисиите на почти 800 000 автомобила. (Епизод 190)

Пресметнете колко електрически крушки имате у дома си. Представете си колко много ще спечелите, aко те са енергоспестяващи. Една енергоспестяваща крушка използва по-малко от ¼ от енергията, която изразходва обикновена крушка и има 12 пъти по-дълъг живот, спестявайки значителна сума пари от сметката за електроенергия и осигурявайки по-зелена и чиста околна среда. (Епизод 157)

Запазване на ценните природни ресурси

Знаеш ли, че можеш да намалиш сметката си за вода с над 50 процента? Просто инсталирай водоспестяващи кранове на душа и чешмите и ще използваш наполовината от водата без да полагаш никакви усилия да пестиш вода. Можеш да намалиш бойлера да затопля водата до 50°C (120°F) и ще видиш как сметката за затопляне на водата ще намалее значително. Ще пестиш пари всеки месец и ще помогнеш за запазване на ценните природни ресурси. (Епизод 187)

Вземането на бърз душ пести около 1/3 от количеството вода, използвано за вземането на вана; а за къпане се използва най-много топла вода в домакинството. Типичната вана изразходва 15-25 галона топла вода, докато 5-минутния душ изразходва по-малко от 10 галона вода. (Епизод 195)

Спестявайте енергия с всяка чаша гореща напитка. Просто кипвайте толкова количество вода, колкото се нуждаете за една чаша, вместо да кипвате допълнително количество вода, която няма да бъде използвана, като така спестявате енергия и пари. (Епизод 149)

Когато готвите, използвайте един и същ размер на тенджерата и котлона. Също поставете капак на тенджерата, за да заври съдържанието по-бързо. (Епизод 198)

Не отхлупвайте тенджерата често, за да видите дали яденето е завряло. Така топлината ще се запази и ще бъде използвана по-малко енергия, а храната ще се сготви по-бързо. Също може да изключите фурната няколко минути преди яденето да е станало готово. Фурната ще остане достатъчно гореща, за да се допече храната, а вие ще спестите енергия за нашата планета. (Епизод 156)

Съвети за спестяване на енергия през зимата

При студено време харчим повече енергия. Един прост начин за намаляване на нуждата от отопление през студения сезон е да си набавим капаци за прозорците. Това са листове от пластмаса, които задържат студените течения да не влизат в стаята. Уверете се, че мебелите и пердетата не закриват радиаторите, така че да не се блокира топлината. И преди да засилите отоплението, пробвайте дали носенето на топли пуловери или няколко ката дрехи няма да помогне. (Епизоди 151 и 165)

Съвети за пране на дрехите

Перете на нискотемпературни програми. Освен ако дрехите не са изключително мръсни, нискотемпературните програми ще направят дрехите ви чисти и свежи и ще ви позволят да спестите енергия, което ще намали емисиите на вредни газове и ще подпомогне запазването на околната среда. (Епизод 197)

Вместо сушилня за дрехи, която изразходва изключително много енергия, защо да не използвате простор за дрехи? Лятно време ще се влюбите в миризмата на изсъхващи на открито чисти дрехи. Зимно време може частично да сушите дрехите в сушилнята и след това да ги сложите да доизсъхнат на простор. Слънчевите лъчи са полезни за нас. (Епизод 183)

Поддържайте дома си чист и безопасен

Много битови почистващи препарати съдържат химикали, опасни за околната среда и за хората. В наши дни съществуват много екологични, нетоксични алтернативи, които правят дома чист и безопасен за цялото семейство и за домашните любимци. Домашните любимци ще имат специална полза от използването на нетоксични почистващи средства. (Епизод 182)

Оцетът е отлично почистващо средство срещу повечето бактерии, плесени и вредни микроорганизми. Дръжте чисто шише със спрей-капачка, пълно с разтвор на 50% оцет във вода, близо до дъската за рязане в кухята, и в банята; използвайте го за чистене. Миризмата на оцета се разпръсква за няколко минути и остава свеж, без микроби дом, безопасен за вас и за околната среда. Освен това е икономично! Простите решения са толкова чудесни, не мислите ли? (Епизод 146)

Лимон, оцет или винен камък, познат също като киселина от винен камък, са евтини почистващи средства, които можете да имате в кухненския си килер. Те почистват петна; отстраняват силно замърсена вода, както и обезцветяване и корозия на метали. (Епизод 130)

Содата за печене (за хляб) е широко употребявана във всяко домакинство и може да се използва са почисващо средство, опазващо околната среда. Можете да поръсите душа, ваната, мивката или крановете на чешмите, за да отстраните наслагвания по тях. Ако замърсяването е много упорито, можете да направите паста от сода и да оставите да престои върху замърсения участък 10-20 минути преди да почистите. (Епизод 121)

Да намалим замърсяването на земята

Като използвате презареждащи се батерии, вместо за еднократна употреба, ще спестите пари и ще намалите замърсяването на земята за дълго време. А ако искате да помогнете на околната среда още повече, можете да си купите слънчеви презареждащи се батерии. Слънчевата енергия е безплатна за всички. (Епизод 135)

Използвайте кутии и контейнери за многократна употреба

Използвайте кутии и контейнери за многократна употреба. Въпреки, че има фирми, които използват добри качествени бутилки за вода от биоразградима пластмаса, все още не можете да завиете филтриращ кран за вода на многократно използваща се бутилка или чаша. Освен за пакетиране, толкова ресурси отиват и за другите широко употребявани напитки, като кафе и чай. Бутилки и кутии за многократна употреба са широко достъпни в различни размери, форми и цветове. Лесно е да се намери точно такава, каквато ви трябва на вас. (Епизод 185)

Използвайте контейнери (кутии) за храна за многократна употреба за неизядената храна или обяд навън. Като правите това, вие ще спестите километри покрити с пластмасови отпадъци и найлонови торбички. Освен това, защо не използвате пазарски торби за многократна употреба, вместо найлонови пликчета? (Епизод 193)