Besede Mojstrice

 

 

Skromnost se razodene preko znanja

Govori Najvišja Mojstrica Ching Hai, 3 dnevni evropski umik v osamo,
Pariz, Francija, 22. avgust 2007 (govorjeno v angleščini)

Skromnost je zelo pomembna. Skromnost pomeni odsotnost ega. Ego pomeni odsotnost skromnosti. Brez skromnosti, boste povzročili veliko težav in glavobolov vsem, vključno Mojstru. Celo, če želite delati dobro, to delate z egom. To je način razmišljanja! Preprosto ignorirate vse druge. Nič ne premislite. To ni zato, ker bi tako želeli; preprosto živite na ta način. Vaš ego vas vodi v takšen ne razmišljujoč način življenja in potem je za vas izredno težko razumeti čustva drugih ali njihovo udobje.

Torej ego je vaš največji sovražnik, hujši od prehranjevanja z mesom! Če so ljudje že ubili in vi to pojeste, v redu, prevzamete nekaj karme in nimate veliko sočutja. Toda z egom, potem celo opustite sočutje, kajti vi sploh več ne veste kaj je sočutje. Slepi ste za vse ljudi okoli sebe, za njihove občutke, za njihova čustva in potrebe. Slepi ste! Če imate ego, potem razmišljate samo o sebi, o načinu kako želite nekaj narediti. Vse delate po svoje in sploh ne razmišljate o drugih možnostih. Ne brigate se za nikogar drugega. Ego je tisti, ki stoji med vami in resničnim vedenjem o Skrbi. Zatorej, vsakdo, ki ima velik ego, se sploh ne smatra inteligentnim! Ste samo ponavljajoča se papiga, ki se uči iz tistega kar znate. Toda resnično, niste inteligentni.

Tisti, ki ima resnično zanje (inteligenco; opomba prevajalke), ta nima ega. Potem se vaše znanje sveti in vse kar naredite naredite prav! To je tako. Zatorej se ne bojte nobene nevarnosti ali težave - bojte se svojega lastnega ega. Kaj je ego? Kje dobimo ego? Ego je iz preteklih življenj, nabrani občutki in združene navade ali asociacije iz ozadja. Če ste se naučili nekaj in ste postali dobri v tem in potem ste se naučili nekaj drugega in postali dobri v tem in vsi vas hvalijo, potem čez nekaj časa, vam postane samoumevno, da ste pohvaljeni in vaš ego zraste in potem mislite, da karkoli storite, storite dobro, kajti navadili ste se biti na vrhu. In potem vas ne zanima nihče drug več. To postane navada. Toda to je zelo slabo za nas; poskušajte to odstraniti.

Šele ko boste odstranili svoj ego, se vam bo razkrilo pravo znanje. Zatorej so v starih časih rekli, "Človek, ki ve izgleda kot nekdo, ki nič ne ve"; izgleda kot ignoratna oseba, kajti mogoče nam ne pokaže svojih sposobnosti ali znanja. Sploh jih noče pokazati! Tudi, če ve, tega noče pokazati. Za takšno osebo to ni več pomembno. Edina pomembna stvar, je resnično znanje iz Nebes, resnica, originalno znanje, kateremu se odpovemo zaradi učenja nekih sposobnosti ali nekaj drugega na tem svetu ali za neko doktrino ali politiko ali nek posebni talent, samo za to, da se dvignemo na sam vrh skupnosti - odrečemo se svojemu Resničnemu jazu in resničnemu znanju, ki smo ga vedno imeli, kako biti plemenita oseba.

Zatorej, imeti veliko znanja tega sveta, ne sme biti glavna prioriteta. Naučite se vsega, kar potrebujete za preživetje, seveda. Toda, če zapostavimo resnično znanje za tosvetne sposobnosti, potem je to velika škoda. To bo samo povečevalo vaš ego in vas bo ločevalo bolj in bolj od resničnega znanja - od Tistega, ki ve vse, tistega, ki napolni vse, tistega, ki nikoli ne naredi nič narobe.