ДaЗАПАЗИМ

Пазителя на Планетата - Дъждовните гори -
чрез
Вегетарианска Диета
Гореща Тема

 

 

 

 


 

 

 

От новинарската група във Виена (Оригиналът на английски)

Бразилската дъждовна гора в щата Мато Гросо, която е безценна за озоновия слой и е естествен ареал за множество животински и растителни видове, скоро е застрашена от изчезване. От 2001 до 2004 около 1 милион (1,334,369) акра дъждовни гори са изсечени.

Според последния доклад на учените от Университета в Мериленд, главният виновник за това обезлесяване е отглеждането на рогат добитък. Американският учен писател Джереми Рифкин обявява още през 80-те години, че за всеки изяден хамбургер в САЩ, 6 кв. метра дъждовни гори са превърнати в пасища. Освен че повечето дървета се отсичат за да се използват за пасища, дъждовните гори се унищожават за да се произвеждат соеви култури, които се изнасят за кравите в Европа.

Според данни на FAO (селскостопанска организация на ООН), изсичането на горите за създаването на пасища и ниви създават годишно 5,291 билиона фунта (2,396 билион.кг) въглероден диоксид - един от най-големите причинители на парниковия ефект. В Бразилия и Боливия се предвижда, че почти 7,5 милиона акра гори ще бъдат изгубени до 2010.

1/3 от повърхността на планетата, която не е покрита с ледена обвивка, в момента е покрита с пасища за отглеждане на добитък, а 33% от обработваемата земя в света се използва за да се отглежда храна за животни. Отглеждането на добитък е много неефективен начин да се изхранва нарастващото население на планетата. За да се произведат 127,868 милиона фунта месо годишно, 169,756 милиона фунта храна са нужни за да се изхранят животните.

41,888 милиона фунта храна изразходвани по този начин могат вместо това да нахранят милиони хора и милиони животни ще бъдат спасени! Според друго проучване, обезлесените гори изключително много допринасят за глобалното затопляне, повишавайки температурите с 3 градуса по Фаренхайт годишно. Обработваемите земи също значително затоплят околната среда, същото се отнася и за пасищата. В контраст на това, дъждовните гори изпаряват вода чрез своите листа и корени, създавайки естествен охлаждащ ефект. Тези "зелени дробове" на нашата планета също абсорбират голяма част въглероден диоксид и вместо това "издишват" кислород. Амазонските дъждовни гори например произвеждат повече от 20 % от кислорода в света. Тези открития показват ясно, че за да се предпазим от глобалното затопляне и последващото климатично изменение, вегетарианската диета е един от най-добрите начини. Освен това, тя спасява множество животи!
Дъждовните гори - зелените дробове на Земята
Опожаряването на горите унищожава естествените екосистеми
Опожарения и пустеещ пейзаж е цената на няколко хамбургера!
   

Източници:
http://www.zeit.de/2007/04/Kuh?page=all
(на немски език)
http://www.newsdesk.umd.edu/mail/send.cfm?articleID=1323 http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=17404 http://news.mongabay.com/2006/0919-amazon.html

Допълнителна литература: Jeremy Rifkin: Beyond Beef: The Rise and Fall of the Cattle Culture. Frances Moore Lappe: Diet for a Small Planet.