Върховно изкуство

Ирис -

Цветето в сърцето никога няма да увехне

От посветената сестра Мус Ловер, Илинойс, САЩ (Оригиналът на английски)

 

Докато четях една приказка от Херман Хесе, озаглавена "Ирис", още първите няколко страници ми напомниха на картината на Учителя "Ирис". Красивите сини и пурпурни цветя с яркия златен фон, които създават ефект на сюрреалистична сияеща аура, се запечатват в паметта на наблюдателя.

Закръглените цветя на ириса са толкова живи и пълни с енергия - все едно, че ще избухнат в смях и ви водят към безкрайни детски приключения. Чувствате се така, сякаш цветята се отварят към вас, за да ви насърчат, както и да запълнят сърцето ви с детинска наивност и ентусиазъм за живот. Точно това е, което представлява ирисът в историята на Херман Хесе: символ на детството, "отворена порта, през която душата, ако е готова, може да влезе във вътрешния свят, където ти и аз ден и нощ сме едно".

Историята на ириса разказва за едно младо момче, което обожавало ириса в семейната градина. Въпреки многото други цветя в градината, ирисът бил изключително важен за него, защото "станал всичко, което заслужавало съзерцание и било вълшебно". Той често се взирал в ириса и се понасял на крилата на приказен сън, където можел да почувства единството на Вселената и блаженството на живота.

Но когато момчето пораснало се превърнало в дълбоко ангажиран в материалния свят човек; и така той напълно забравил за това, което ирисът символизирал. По-късно той станал известен учен, професор, уважаван от мнозина, но в сърцето си бил нещастен и незадоволен. Това усещане започнало да го напуска с нарастване на привличането му към едно специално момиче на име Ирис.

Нейното име му напомняло за нещо дълбоко, далечно и важно, но той не можел да определи точно какво усеща. Накрая помолил Ирис да се ожени за него, но тя отхвърлила предложението му, като заявила: "Аз не мога да живея без цветя и също без музика...обаче има едно нещо, без което няма да мога да правя каквото и да е: не бих могла да живея, дори и само за един ден, ако музиката в моето сърце не е в сърцевината на всичко, което върша." Ирис настояла той да намери вътрешното си "аз", преди тя да приеме предложението му. Неохотно, мъжът се съгласил и предприел вътрешно пътешествие към себеоткриване.

Минали няколко години и мъжът развил нова чувствителност към живота и станал нежен. Но преди да завърши мисията си, Ирис се разболяла и настъпил последният й час. Преди да умре, тя му дала ирис и му казала: "Търси ме...търси ириса. Тогава ще дойдеш при мене." Той продължил да търси. Накрая преоткрил детската си мечта и отново се изпълнил с живот чрез ириса. "Той започна да пее леко, а пътят му нежно се насочи към дома."

Питам се дали това е една от причините Учителят да назове картината си "Цветето в сърцето никога няма да увехне", защото това е сърцето на дете, което е истински свободно и представлява истинската Същност. В известен смисъл, мисля че приказката на Херман Хесе "Ирис" и картината на Учителя обрисуват една и съща истина, която e извън времето и пространството.