Прозорец към Живота на Учителя

 

Истинската Самоотверженост

От последовател резидент в Хсиху, Формоза (Оригиналът на китайски)

Все още си спомням един анекдот, който Учителят ни разказа: "Крава се къпела в езеро, а една малка мишка я молела да излезе. Накрая кравата излязла от водата и попитала за какво става въпрос. Мишката и отговорила: "Аз само исках да проверя дали не сте взели моите бикини!"

Този анекдот остави дълбоко впечатление в ума ми, за това как много малко хора истински разбират огромната любов на Учителя. Много често използваме тесните си умове, за да проучваме внимателно и да измерваме действията на Просветлен Учител.

Голямата чувствителност на Учителя към нуждите на всички чувстващи същества може да бъде описана само като "да усеща точно това, което те усещат". Например, през 1991, преди новината за изригването на вулкана Пинатубо да се разпространи от Филипините към света, Учителят имаше извънредно неспокойно усещане, сякаш тялото Й беше в пламъци! "Радарът" на Учителя винаги е включен за хората в нужда! След земетресението в Кобе през 1995, Учителят изпрати помощен екип в Япония. Въпреки че екипът работеше денонощно и предостави много помощи за нуждаещите се, Учителят продължаваше да звъни на телефоните им и да пита защо те не си вършат работата. По късно те откриха, че бежанци от Тайван се молят в сърцата си на Учителя за помощ. Без документи за самоличност, тези хора не подлежаха на правителствена помощ. Когато спасителният екип най-накрая откри тази група от хора и задоволи нуждите им от спешна помощ, екипът получи инструкция от Учителя, че мисията е завършена.

Много малко хора разбират изключителния начин, по който Учителят използва пари, за да помогне на чувстващите същества. За Учителя парите са просто инструмент. Тя каза, че някога хората от Златната Епоха са разменяли или споделяли вещи, според техните индивидуални нужди. Те не са имали пари като нас днес. "Откакто хората имат парите, нещата са станали по-трудни. Обаче ако сме състрадателни и използваме парите за полезни цели, това също е много хубаво. Откакто светът е възприел паричната система, ние нямаме друг избор, освен да я следваме." (Произнесено от Върховен Учител Чинг Хай на китайски, Тайван, Формоза, 5 май 2000).

Когато чувстващите същества са в нужда, Учителят винаги безрезервно се отзовава. За разлика от обикновените хора, Тя никога не прави сметка за собствената си сигурност или личен интерес. Нито някога е възпирана от времето или разстоянието или засегната от печалба или загуба, слава или богатство. Тя само премисля истинските нужди на другите и след това дава всичко, което има. Винаги, когато мислим за самоотвержените действия на Учителя, ние не преставаме да се удивляваме дълбоко в сърцата си, разбирайки, че един Просветлен Учител винаги поставя състрадание пред пари.

Моето лично осъзнаване е, че Вселената функционира по подобен на функционирането на телата ни начин. Кога потоците кръв към сърцето правят въпрос от това защо този орган се нуждае от цялата тази скъпа кръв? Сърцето мисли ли, че е изключително? По същия начин Учителят разглежда Себе си само като инструмент.

 

 

Учителят е много пестелива. Например - Тя прави всичко възможно да използва двете страни на парче хартия или да запазва половин бонбон за кашлица, употребен наполовина за по-късно. Тя използва обикновен чайник вместо електрическа кана за варене, която е постоянно свързана в мрежата, защото така пести енергия, когато използва вода само за Себе си. (Разбира се, когато електрическия нагревател се използва за много хора наведнъж, Тя ги моли да разберат кое консумира по-малко енергия.)

Някои хора може би повдигат вежди при вида на екстравагантното облекло на Учителя. Понякога то е защото случаят го изисква. Освен това, Учителят има многостранни таланти, което Й позволява да създава много красиви неща. Дали някога това Я е забавлявало или е имала предпочитания към този начин на обличане? За Нея то е сякаш като костюм, с който изнася представление пред публиката, допринасяйки за естетиката и изяществото на изкуството в този свят. Свърши ли представлението, Тя сменя дрехите си възможно най-бързо. Учителят ни помогна да преодолеем общоприетите предубеждения в духовния път. Ние осъзнаваме, че можем да практикуваме духовно, водейки нормален начин на живот и да бъдем просветлени без да се обличаме в дрипи или да практикуваме в планините.

Никога не съм виждал друг освен Учителя, който да няма никаква собсвеност. Всичко, което има, принадлежи на всички нас. Дори вещите, които използва не принадлежат на Нея - те са вещи, които могат да бъдат продадени по всяко време за благотворителност, в помощ на други чувстващи същества. Тя действително е човек, който дава всичките си пари и самата Себе си в полза на другите. Изобщо не е малко чудо, че Нейните ученици Я следват с такава изключителна преданост. Освен техния собствен духовен прогрес, то е също и защото вътрешния им душевен мир е докоснат от блестящия пример на Учителя, Която практикува това, което Самата Тя преподава.